Recensie 172: Blend 61 by Grégoire Sarafian

blend61gregoireTijdens mijn bezoek aan Grégoire Sarafian in Parijs heb ik ook een van zijn eigen privé home blend’s mogen proeven. Zowel Greg als ik zijn beide ook aan het blenden geslagen en ik heb voor hem mij twee home blend’s meegenomen om te proeven en hij heeft mij twee van zijn blends laten proeven.

Deze blend bestaat uit maar liefst uit 32 whisky’s die tussen de 5 jaar en 41 jaar oud zijn.
Het recept is natuurlijk geheim. Het gaat uiteindelijk om de aroma’s en de smaakbeleving van de whisky.

De beschrijving van deze whisky door Grégoire Sarafian:
“This private blended whisky was home made in one day & finalized after 10 days on the 28/12/14. It was designed to have at home a bottle of my latest creation to receive my amateur friends of whisky. In this one I searched for at the same time balance, elegance, depth, delicacy & a touch of smoke to crown it all. It contains 32 Scotch whiskies of all regions among which 29 single-malts from 5 to 41 years old, among which, for the oldest, a Port Ellen 25 y.o., a Dalmore 30 y.o. & finally a Bunnahabhain 41 y.o.”

Expressie:Blend 61
Categorie:Home Blended Whisky
Bottelaar:Grégoire Sarafian (http://www.gregswhiskyguide.com)
Leeftijd:5 jaar (32 whisky's gebruikt tussen 5 en 41 jaar)
ABV (% Alc):44%
Non-chill filtered:Nee
Natuurlijke kleur:Nee
Fenolen (rook):+/- 8-12 ppm (op smaak)
Destillatie datum:Onbekend
Bottel datum:28-12-2014
Vintage:Nvt
Rijping:Onbekend
Fust nummer:1
Fles nummer:1 fles
Fles inhoud:70cl
Prijs klasse:Niet te koop. Private Home Blend

Kleur:
Oud goud tot amber

Geur:
De geur van deze whisky is complex, fruitig, fris en heeft een mooie gelaagdheid met tonen van kersen, lichte esters, rijpe bananen, ananas, abrikozen, verse munt, pepermunt, een hint naar spearmint, papaya en rum-ethers. Dan komen de wat kruidigere tonen doorzetten van zoete Tahitiaanse vanille (Vanilla Tahitensis), kaneel, venkel, piment, Monoï (Tiaré tahiti bloemen) en saffraan. Dit alles word gevolg door tonen van rijke sherry, een vleugje rook, rozijnen, drop, vers gemaaid gras, een hint naar espresso en chocolade.
Een zeer interessante, complexe en aantrekkelijke geur met kruidige tropische invloeden.

Smaak:
Deze whisky doet zacht aan maar heeft een mooie gelaagdheid, complexiteit en diepgang meteen enorm palet aan aroma’s. De whisky is mond vullend met een herhaling van de tonen uit de geur en aangevuld met tonen van rozijnen, vanille, karamel, zoute karamel, klassieke tarte tatin, verse cake, éclairs, kaneel, heide honing, eiken, tannine (zonder overheersende bitterheid), sinaasappel, mandarijn, toffee, anijs, licht ziltig, bloemige tonen en chocolade.
Dit is een zeer complexe en diepe whisky die erg aangenaam drinkt. Hij is ingewikkeld met veel verschillende aroma’s maar niet afschrikwekkend complex.

Afdronk:
Lange warme en licht drogende afdronk met tonen van complexe sherry, rozijnen, kaneel, en zoute karamel.

Dit is een prachtig meesterwerk die mij uren kan bezighouden. In deze blend spreekt de enorme kennis en ervaring die Grégoire heeft met verschillende soorten whisky. Het is jammer dat dit geen commerciële blend is, en dus niet te koop is, anders zou ik direct een fles kopen!

Waardering:
92/100

P.S.
Voor wie het interessant vindt: Grégoire Sarafian heeft ook een van mijn eigen malt blend’s geproefd en beschreven op zijn site. Het gaat hierbij om mijn Solera Peated pure malt blend